Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Kapusta

Kapusta już przed wiekami uznawana była za uniwersalny lek, a współczesne badania to potwierdzają. Tylko to warzywo potrafi obniżyć lub podwyższyć temperaturę ciała, a także przyspieszyć gojenie się ran.

Z niezwykłych właściwości kapusty korzystali starożytni Rzymianie, którzy używali jej do leczenia ran oraz wszelkich chorobowych zmian na skórze. Współcześni naukowcy odkryli, że roślina ta posiada ogromne ilości składników mineralnych. Znajdziemy w niej m.in. fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód oraz witaminy A, C, E i z grupy B. Do zalet kapusty należy również zaliczyć stosunkowo dużą zawartość siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci. Poza tym w kapuście stwierdzono obecność mniej znanych substancji, jak choćby goitryny, mającej wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a także substancji, które zapobiegają rozwojowi nowotworów. Co ciekawe roślina ta potrafi także regulować niewłaściwą temperaturę ciała. W przypadku zbyt wysokiej ciepłoty obniża ją, w przypadku zbyt niskiej - podwyższa.

Kapustę możemy stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Wyciśnięty z niej sok jest doskonałym środkiem przy owrzodzeniu żołądka i dwunastnicy, niedokwaśności i nadkwaśności, może być również stosowany w chorobach dróg oddechowych i strun głosowych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, chorobach wątroby i śledziony oraz ogólnym zmęczeniu. Kurację rozpoczynamy od jednej szklanki surowego soku (można go rozcieńczyć wodą), wypijanego małymi łykami w ciągu dnia na pół godziny przed posiłkami. Dawkę soku trzeba zwiększać co tydzień o szklankę, dochodząc w ciągu miesiąca do 4-5 szklanek dziennie. Następnie zmniejsza się tę ilość i kończy kurację szklanką soku dziennie.

Natomiast okłady z kapusty możemy stosować w przypadku wszelkich zmian skórnych: ran, ropni, wrzodów, pryszczy, pokrzywki, liszajów, odmrożeń i krwawiących hemoroidów. Przynoszą też ulgę w bólach głowy i nerwobólach, bólach reumatycznych, mięśni i stawów, gośćcu i rwie kulszowej. Okłady przygotowuje się ze świeżych i soczystych liści kapusty. Najpierw je obmywamy, osuszamy, a następnie lekko rozgniatamy wałkiem, aż ukaże się sok (nie tłuczemy). Przygotowane w taki sposób kompresy możemy ułożyć w dwóch lub trzech warstwach na chorym miejscu i owinąć je elastycznym bandażem. Po użyciu liście wyrzuca się - do każdego zabiegu używa się świeżych.

Jeśli robimy okład na ranę, liście przed nałożeniem należy zmiękczyć. Najlepiej zamoczyć je na chwilę we wrzątku, albo macerować przez pół godziny w oleju słonecznikowym. Okłady z rozwałkowanych liści można też stosować w przypadku wody w kolanie. Liście nakłada się na noc i zawija wełnianym szalem.

Na bóle pochodzenia reumatycznego najlepsze są kataplazmy sporządzone z dwóch lub trzech liści gotowanych przez 20 minut w małej ilości wody z dodatkiem dwóch cebul i łyżki otrąb. Po wyparowaniu wody umieszcza się wszystko na kawałku gazy i ciepłe przykłada na bolące miejsca. Jeśli w jakiś czas po przyłożeniu skóra swędzi lub pojawia się na niej wysypka, należy zrobić okład z oliwy lub oleju słonecznikowego.

Ból głowy - przyłożyć dwa liście do czoła i trzy liście na kark na cztery godziny lub na całą noc.

Oparzenia - przyłożyć zmiażdżone liście, uśmierzą one ból i przyspieszą gojenie.

Anemia - pić jedną do dwóch szklanek dziennie soku z surowej kapusty.

Wrzody żołądka - wycisnąć ze świeżej kapusty 5 filiżanek soku. Pić po filiżance przed każdym posiłkiem. Sok powinien być lekko ciepły.

Artykuł dodany: 2007-01-20 00:28:26
Ilość komentarzy: 435
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2008-07-06 16:23:17
alexia_82: a ja lubię każdą kapuchę

2008-07-06 16:22:02
czarna_kobyla: ja nie wolę pekińska

2008-07-02 11:17:06
kasiunia: ja tez kapuste moge jesc w kazdej postaci

2008-05-13 18:11:56
doritta_: juz jest młodziutka kapusta

2008-03-26 12:39:29
annie_: jestem kapuściana dusza hihi

2008-01-06 20:18:32
Tenia: dobry jest bigos z kapusty

2007-12-02 13:49:09
czarodziejka: lubie kapuste czy kiszona czy świeża zawsze pyszna:)

2007-12-01 16:54:15
aguska_85: ja lubie i taki i taki, czesto robie bigos z kapusta swieza i kiszona

2007-11-26 20:08:19
monludki: hehe.. no kapusta to raczej na kapuśniaki (pachyrzę;) ) albo na bigos.. a propos.. wolicie z kwasną kapustą czy ze słodką?:)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 136 osób:
- 136 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image